Użytkowników Online | Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online
Zarejestrowanch Uzytkowników: 54
Nieaktywowany Użytkownik: 32
Najnowszy Użytkownik: zicherka
| |
|
Zobacz Temat |
| Autor |
300 słów o Biblii |
jablonski
Super Administrator

Miejscowość: Ciechanów
Data rejestracji: 01.05.07 |
| Dodane dnia 08-07-2008 09:03 |
|
|
Czy wiesz co to jest Biblia? Co chcesz o niej powiedzieć. Czym dla Ciebie jest? Odpowiedz.
Limit słów: 300.
Super Administrator
"Nieznajomość Biblii, jest nieznajomością Chrystusa"
Edytowane przez jablonski dnia 08-01-2009 18:34 |
|
| Autor |
RE: 300 słów o Biblii |
hugomaster
Super Administrator
Data rejestracji: 19.05.07 |
| Dodane dnia 13-07-2008 19:32 |
|
|
Ciechanów, dn.15.05.2009
Drogi Przyjacielu!
Wiem, że przeżywasz trudne chwile. W takich momentach człowiek często pyta Boga: "Dlaczego mnie to spotyka?" Pozwól, że polecę ci coś co pozwoli odnaleźc odpowiedzi na wszystkie dręczące cię pytania. Pytasz o czym mówię? Oczywiście o Piśmie Świętym.
Dla mnie Biblia to zaiste Święta Księga. Święta nie tylko jako dzieło natchnione, ale przecież również ze wszech miar kultowe, uniwersalne. Uniwersalne w tym sensie, że można tam znaleźć nauki dotyczące każdego aspektu życia, ale też uniwersalne jako bardzo ważny element dorobku kulturowego ludzkości. To przecież Biblia jest najczęściej wznawianym tytułem, dziełem przetłumaczonym prawdopodobnie na wszystkie języki świata. Stary i Nowy Testament warte są uwagi również ze względu na niezwykłe walory literackie. Ileż to zwrotów, którymi posługujemy się w codziennym życiu pochodzi właśnie z kart Pisma Świętego!
Na miano fenomenu zasługuje fakt, że pomimo upływu milleniów przesłanie od Boga nic się nie zestarzało, nadal jest aktualne. Ale cóż w tym dziwnego? Tak jak niezmienna jest ludzka natura skłonna do grzechu i upadku, tak nieskończenie cierpliwy Pan w Niebiosach wciąż ponawia do człowieka swój apel: "Idź i nie grzesz już więcej". Oczywiście zmienia się świat, więc i wydawcy starają się dostosować Słowo Boże do współczesnego odbiorcy, szczególnie młodego, dla którego liczne archaizmy mogą być przeszkodą. Stąd takie niecodzienne inicjatywy, jak Biblia rapowana czy obrazkowa dla najmłodszych. Uważam, że tego typu pomysły mogą rzeczywiście przyciągnąć do kart Ewangelii nowych odbiorców, byle nie kosztem zagubienia ducha oryginału.
Polacy mają swojego Pana Tadeusza, Francuzi swoją Pieśń o Rolandzie, ale wszyscy wierni mają jedno Słowo Boże. Dlatego my wszyscy, Chrześcijanie, powinniśmy wielbić Boga za to, że podarował człowiekowi tak wspaniały dar. I, przede wszystkim, nie zapominajmy o tym, że Święte Księgi są po to, aby je przyswajać a nie po to, aby leżały na półce.
Życząc spokoju ducha,
Łukasz
Edytowane przez hugomaster dnia 05-06-2009 19:06 |
|
| Autor |
RE: Praca przykładowa Adrianny Tartas |
jablonski
Super Administrator

Data rejestracji: 01.05.07 |
| Dodane dnia 15-04-2009 16:45 |
|
|
Moja Przyjaciółko !
Serdecznie Cię pozdrawiam i proszę o wybaczenie. Ostatnie nasze spotkanie przebiegło w nieprzyjemnej atmosferze i chyba nikt nie wie co wywołało tę burzę.
Obydwie zdajemy sobie sprawę, że trzeba wyjaśnić to nieporozumienie. Staram się jak najlepiej przygotować do naszego spotkania. Wzięłam do ręki rPismo Święter1; i czerpię z niego siłę, kolejny raz przystając na Ewangelii wg św. Łukasza rMiłość bliźniegor1; 10,25-29.
rBędziesz miłował bliźniego swego
jak siebie samegor1;
Te słowa przekazywania miłości, wplecione w przypowieść, to chyba najkrótsze i najprostsze prawo jakie powinno obowiązywać na ziemi i tylko Bóg mógł je ustanowić. Bo my, ludzie,chcąc ustalić normy życia i relacji międzyludzkich ustanowiliśmy prawa zapisane na tysiącach stron, a i tak są one niedoskonałe i wywołują wiele sporów.
Moja droga Przyjaciółko, proszę weź i ty do ręki rBiblięr1;, otwórz na dowolnej stronie i przeczytaj kilka wersów, a przekonasz się jaka jest moc słowa. Niektórzy mówią, że rPismo Święter1; napisane jest niezrozumiałym językiem. Zgodzę się, język rBibliir1; jest niezrozumiały, gdy czytasz ją jak gazetę. Bo rPismo Święter1; trzeba czytać uważnie rozważając każdą myśl i mądrość jaka jest w nim zawarta, a mając trochę wyobraźni można przenieść się w czasy, gdy nauczał Jezus i przeżywać wszystko razem z ludźmi, którzy byli świadkami, gdy rsłowo ciałem się stałor1;.
Moja droga Przyjaciółko spotkajmy się ri przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto nam zawinir1; (św. Łukasz 11,4-5). Tak Jezus kazał się nam modlić do Boga, zawsze wybaczać i prosić o wybaczenie, bo każdy z nas jest grzeszny, ale ma rozum by rozróżniać co jest dobre, a co złe, mamy wolna wolę i prawo wyboru.
Kończąc ten krótki list z niecierpliwością będę czekała na nasze spotkanie. Proszę odpisz lub zadzwoń.
Twoja Przyjaciółka, Adrianna.
Super Administrator
"Nieznajomość Biblii, jest nieznajomością Chrystusa" |
|
|
|
Logowanie |
Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem? Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.
Zapomniane hasło? Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
| |
Shoutbox | Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.
Brak postów.
| |
|